Birketinget 10

Planlægning og Byggeri
Kalkværksvej 10
8000 Aarhus C          D. 13.06.2012

planlaegningogbyggeri@aarhus.dk

Svar på Folder-høringen i forbindelse med Marselisborg Gymnasiums planlagte byggeri

Kære modtager!

Under en generalforsamling for Grundejerforeningen Marselis, som blev afholdt på Gymnasiet onsdag den 6. oktober 2009, udtalte rektor Arvid Bech, at vi, dvs. Marselis kvarterets beboere, kunne glæde os til det nye Marselisborg Gymnasium, for ikke alene ville selve gymnasiet, men også de grønne områder blive meget smukke efter om- og tilbygningerne. 

Siden nævnte møde har vi to ting at forholde os til, dels et vinderforslag, som er beskrevet i tekst og tegninger og nu fremlagt til offentlig høring og dels et udvendigt resultat i form at en ny hovedindgang med front mod Birketinget.

Med hensyn til vinderforslaget vil jeg henholde mig til Grundejerforeningens høringssvar, samt det materiale foreningen derudover har fremsendt.

Med hensyn til den nye hovedindgang, må jeg desværre sige, at den efter min mening bestemt ikke er vellykket, og jeg har endnu ikke mødt nogen, som benytter betegnelsen 'smuk' om den.

Bygningen, som indgangspartiet er placeret i, stammer fra 1904 og hovedindgangen har været i denne bygnings østside lige siden. At flytte hovedindgangen til vestsiden ud mod Birketinget forekommer uigennemtænkt. Ikke alene skæmmes facaden af de to glasdøre, men den brede skrånende flisebelagte indgang virker  som en tung og uharmonisk  påhæftning, samtidig med at den sikkert bliver meget generende for naboerne, når den tages i brug. Dertil kommer, at den nye hovedindgang medvirker til, at trafikken trækkes ind i området i stedet for at blive ledt væk. Jeg vil derfor opfordre til at, der kke blot bliver fundet nogle fornuftige løsninger på de logistiske problemer, der opstår når mange mennesker skal til og fra deres arbejdsplads indenfor nogle meget afgrænsede tidsrum, men også at der bliver udtænkt løsninger, der kan afbøde de negative effekter af hovedindgangens placering og bringe noget smukt tilbage til facaden. 

Ud over de trafikale problemer, den nye hovedindgang medfører, er det også mit indtryk, at gymnasiet ønsker at åbne sig ud mod 'verden', så man fra denne 'verden' kan se og følge med i de aktiviteter, der foregår på gymnasiet. Jeg tvivler dog på, at  interessen er gensidig! Tværtimod vil man som beboer foretrække ikke at kunne følge med i aktiviteterne, for de er jo beboerne i området  'uvedkommende'. 

Det glæder mig, at masterplanen omfatter et 6 meter bredt grønt bælte, som både kan sikre gymnasiets privatliv og danne en smuk afgrænsning af hele gymnasiets område. Desuden lever jeg stadig i håbet om og troen på, at kommunen ikke blot forstår, men også vil sikre, at kvarteret ikke spoleres af et ambitiøst byggeri, der bliver næsten 3 gange så stort som det nuværende, og som indeholder en multi-hal med en række for området indbyggede negative bieffekter. 


Med venlig hilsen

Anders Petersen
Birketinget 10

© Anders Petersen 2011