0. Oversigt

Hvis du som læser mener, at denne historie-del indeholder fejl eller kan forbedres (og det ville ikke undre os), så bedes du kontakte bestyrelsen. 

Der indledes med Havreballegård eller Marselisborg, som det område medlemmernes huse er placeret på, fra 1500 tallets begyndelse, hvor Christian den 3 konfiskerede godser, som bisper ejede til begyndelsen af 1900 tallet, hvor Århus Kommune købte området af H. P. Ingerslev for den nette sum af næsten 1,2 mio kr. Kort tid efter brændte bygningerne på forunderlig vis ned en efter en.

Dernæst fortælles om Landsudstillingen i 1909, hvoraf en del var placeret på området fra Tangkrogen tværs over Dalgas Avenue  ind mod Marselisvej og videre i ind på Havreballegårds arealer. I forbindelse med Landsudstillingen blev der bygget 9 præmiehuse, hvoraf de 7 stadig ligger Dalgas Avenue og tilsvarende 2 lligger på Marselisvej.

Gabriel Marselis, som tilhørte den hollandske Marselis slægt, kom til Danmark som 19 årig i 1628 og levede under kongerne Christian IV og Frederik III, som han fik et meget nært forhold til - ikke mindst økonomisk, hvilket medførte at han bl.a. fik Havreballegård fordi kongen ikke kunne betale sin gæld til ham på anden måde.

Kapitlet om de fire store byggeprioder er under opbygning. Vi forbereder også lidt om bygningen på Marselis Tværvej nr 4, der oprindelig var en øjenklinik og senere blev Studenterbolig og hjemsted for bl. a. Vestre Landskommando inden det i 2010 blev smukt renoveret og omdannet til et kontorhus.

Det sidste historiske indlæg er fra krigens sidste dage hvor lektor Troels Finks hus på Gentoftevej blev udsat for Schalburtage 9 dage før befrielsen.

Der er ganske sikkert mange andre historier om området, dets ejendomme og beboere, som burde fortælles på disse sider. Sidder du inde mod nogle af dem, så lad os høre nærmere.

Benyt indholdsfortegnelsen i forspalten til at komme til de enkelte bidrag.


© Anders Petersen 2011