2. Avis- og TVklip


Tivoli har mange planer - her er nogle af dem (kilde JP-Århus)

I JP-Aarhus den 11. september 2015 skriver journalist Jørgen Grønvald om Tivoli Frihedens juleplaner.

tivoli2-tejs


KULTUR 01.09.12 kl. 07:03

topbar.png
OK+tivoli+friheden.jpeg

 

Tivoli Friheden har planer om at nedrive det gamle tivoliteater. Foto: Carsten Ingemann

Tivoli vil opføre en ny teaterbygning

AF KIM PAULI

Det gamle tivoliteater er nedslidt og skal rives ned. En ny friluftsscene også under overvejelse.

Tivoli Friheden har store planer.

Den gamle teaterbygning skal rives ned og erstattes af en ny, bredere funderet kunstscene med plads til i første omgang ca. 500 tilskuere, og projektet er så fremskredent, at Aarhus Kommune har givet en principgodkendelse.

Teaterbyggeriet er fra Tivoli Frihedens side omgivet af stort hemmelighedskræmmeri, og adm. direktør Henrik Ragborg Olesen vil ikke sige noget om det.

JP Aarhus har imidlertid fået aktindsigt i byggesagen hos kommunen, og af dokumenterne fremgår det, at både stadsarkitektens kontor og kommunens bevaringsudvalg har sagt god for skitseprojektet.

Ifølge avisens oplysninger vil Tivoli Friheden bruge den nye, firkantede sal ikke blot til teater, men også f.eks. koncerter, konfirmanddiskotek på blå mandage, lounge i forbindelse med koncerter i parken, konferencer m.v. Tivoliledelsen håber angiveligt, at byggeriet kan stå klart allerede næste år.


Skovpavillonen bevares

Det eksisterende teater er bygget sammen med Skovpavillonen, der er opført i 1904 og huser Restaurant Terrassen. Ifølge den gældende lokalplan for området er hele bygningskomplekset bevaringsværdigt, men i principgodkendelsen fra kommunen ligger alligevel en accept af, at en stor del af bebyggelsen rives ned for at give plads til det nye teater.

Skovpavillonen, som er opført i bindingsværk, anses for at være den mest bevaringsværdige del af bygningskomplekset. Den får lov til at stå og skal splejses sammen med den nye teatersal med tilhørende foyer via en mellembygning i glas.

Baggrunden for byggeprojektet er, at det nuværende Tivoli Teater er nedslidt, dårligt isoleret og ikke lever op til tidens krav. Det gamle teater er simpelt hen »ret uanvendeligt«, hedder det i skitseforslaget, som Aarhusfirmaet Gjøde & Povlsgaard Arkitekter på vegne af Tivoli Friheden har indsendt til kommunen.

Med et etageareal på 1.025 kvm og 175 kvm kælder bliver det nye teaterkompleks – ifølge den første skitse – lidt større end det nuværende tivoliteater, som med foyer og barer breder sig over et areal på ca. 800 kvm.


Ønske om ny friluftsscene

Avisen erfarer, at Tivoli Friheden ud over dette projekt har endnu et under overvejelse. Det er en ny friluftsscene i parkområdet til flere end 10.000 gæster.

Ønsket er bl.a. afledt af den enorme succes, som Tivoli Friheden har haft med sine fredagskoncerter.


Kulturådmand: Sælg Tivoli Friheden

screenshot 74

Lørdag den 4. juni 2011, 06:49 Af Søren Willumsen og Henrik Havbæk Madsen, sowi@stiften.dk og hhma@stiften.dk

»Det er ikke en kommunal kerneopgave at eje en forlystelsespark.«

Med det hovedargument går kulturrådmand Marc Perera Christensen (K) i byrådet på onsdag med et kontroversielt forslag om at sælge Tivoli Friheden. Ikke forlystelserne som sådan, for de er allerede ejet af det private selskab Tivoli Friheden A/S. Men grunden og bygningerne tilhører Aarhus Kommune, og dem vil den konservative rådmand gerne have gjort til klingende møntIfølge Marc Perera Christensen er det snarere et problem ikke at sælge jorden.

»Vi er i forvejen i gang med at genforhandle forpagtningsaftalen, som har nogle juridiske knaster. Men ved at sælge grunden får vi rene linjer. Samtidig undgår vi den situation, at kommunen står i en dobbeltrolle. For kommunen er både ejer af jorden, og skal have en forpagtningsafgift ind samtidig med, at den er myndighed i forhold til støj og trafik. Det kan godt være modsatrettede interesser,« peger kulturrådmanden på.
Læs hele artiklen her.


screenshot 27

Naboer frygter mere tivoli-støj

Villaejere i nærheden af Tivoli Friheden er i oprør over udsigten til en ny 38 meter høj rutsjebane.

29. nov 2006, kl. 08:42 | Af: kasm@tv2oj.dk

En række beboere i Marselis-kvarteret i Århus er i oprør over en ny 38 meter høj forlystelse, som Tivoli Friheden agter at stille op til foråret.

Kommunen har ifølge Århus Stiftstidende modtaget stribevis af indsigelser fra naboerne til Friheden. Og der har i kvarteret været massiv opbakning til underskrift-indsamlingen på en protest mod karrusellen, der vil rage op over trætoppene ved Friheden.

- Jo, vi må sige, at der er udbredt utilfredshed med forlystelsen, konstaterer ingeniør Henning Jensen, Århus Kommune, der behandler sagen.

De mange vil indsigelser blive forelagt Tivoli Frihedens ledelse, og når der kommer kommentarer herfra, vil der blive taget stilling til, om kommunen kan give sin tilladelse til projektet.

En godkendelse af projektet vil efter alt at dømme kræve dispensationer fra den lokaplan, der gælder for området. (Kilde: TV2 østjylland)


screenshot 27

Tivoli Friheden i Århus skal dæmpe sig, lyder beskeden fra Århus Amt.

19. apr 2004, kl. 13:05 | Af: pehe@tv2oj.dk

Trods støtte fra Århus Kommune og flere borgerlige toppolitikere i Århus Amt ligger det nu fast, at Tivoli Friheden skal dæmpe sig, skriver metroXpress. 

Friheden opnår ikke dispensation fra reglerne om, hvor meget støj der må udledes til naboerne i det attraktive villakvarter omkring den 100 år gamle park, der således skal dæmpe støjen til maksimalt 46 decibel i 2005. Det er konklusionen, efter at Århus Kommune i efteråret bad amtet genoverveje situationen for at sikre Frihedens muligheder for at drive en ordentlig forretning. 

- Vi har overvejet det nøje, men jeg ser ikke andre muligheder end at fastholde vores oprindelige krav om 46 decibel, siger Erik Poulsen (V), formand for Århus Amtsråds miljøudvalg. 

Tidligere har Tivoli Friheden tabt en sag om støjkravene i Vestre Landsret, og det fik i november Århus Byråd til at bede amtet genoverveje sagen.(Kilde: TV2 østjylland)


screenshot 25

Amtsrådet vil give støj-dispensation til Tivoli Friheden

22-01-2002 kl. 02:26

Af HENRIK VINTHER OLESEN Leveret af Internetavisen jp.dk

Et flertal i amtsrådet vil hjælpe Tivoli Friheden, som skal halvere sit støjniveau frem til 2004. V og DF støtter en lem-pelse af støjgræn-serne, mens S ser positivt på sagen.

Et flertal i Århus Amtsråd åbner nu op for, at Tivoli Friheden alligevel ikke som krævet skal sænke støjniveauet.

Det sker efter at Tivoli Friheden offentligt har meddelt, at skrappere støjkrav i sidste instans kan betyde en lukning af den over 100 år gamle forlystelsespark. På den baggrund mener Venstres gruppeformand Christian MøllerNielsen, at der er brug for at se på støjgrænserne endnu en gang.

S-sympati for Tivoli. »Det er uacceptabelt, hvis støjgrænserne på sigt betyder, at Tivoli Friheden må lukke,« siger Christian Møller-Nielsen, som derfor overfor sin gruppe vil anbefale, at sagen genoptages.

Også Socialdemokratiets Bjarne Schmidt Nielsen erklærer sig parat til at se på sagen igen.

»Jeg har sympati for, at vi har en forlystelsespark, der klarer sig godt og som skal have mulighed for at udvikle sig, og jeg er parat til at se på sagen igen, men det forudsætter, at amtet rent juridisk kan hente sagen tilbage fra Miljøklagenævnet,« siger Bjarne Schmidt Nielsen, der selv bor i nærheden af Friheden.

Amtsrådet har tidligere besluttet, at Friheden frem til 2004 af hensyn til naboerne reelt skal halvere støjen fra sine forlystelser. I begyndelsen af året stadfæstede Miljøstyrelsen så amtsrådets beslutning, og dermed mener Frihedens ledelse ikke, at det er muligt at gennemføre en investering på 12-15millioner kroner i en ny rutschebane.

Hævd på at larme. Dansk Folkeparti stemte som det eneste parti mod stramningerne i støjkravene over for Tivoli Friheden, da amtsrådet sidst behandlede sagen, og partiets ordfører Jette Skive glæder sig over, at flere nu er parate til at se på sagen igen.

»Tivoli Friheden må ikke larme mere end caféerne ved Vadestedet. Dansk Folkeparti stemte mod en stramning, fordi de mennesker, der bor ved Friheden alle vidste, de ville få Tivoli som nabo,« siger Jette Skive, der får opbakning til sit synspunkt fra Venstre.

»Friheden har ligget samme sted i 100 år. Folk, som har købt ejendom der, vidste de købte en bolig ved siden af en forlystelsespark,« siger Christian Møller-Nielsen. henrik.olesen@jp.dk


Udvalget for Miljø og Trafiks møde 11-04-1996, dagsordenens punkt 5:

8-76-1-751-25-95


Miljøgodkendelse af Tivoli Friheden

screenshot 28

Tivoli Friheden søger om miljøgodkendelse i henhold til bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed.

Baggrund

Tivoli Friheden er etableret i 1904. Den grænser mod nord op til et område med åben og lav boligbebyggelse ved Skovbrynet, og er på de andre sider omgivet af skovmæssig beplantning. Der foreligger lokalplan for området.

Tivoli Friheden, der ejes af Århus Kommune og drives af kommunens Fritids- og Kulturforvaltning, omfatter en række forlystelser og musikarrangementer. En række restauranter, spillehaller og boder m.v. beliggende på arealet er forpagtet af private, og hører miljømæssigt under kommunens kompetenceområde. Disse aktiviteter er ikke medtaget i godkendelsesbehandlingen, og vurderes i øvrigt ikke at frembyde væsentlige miljøproblemer.

I 1980'erne blev der klaget en del over støj fra Tivoli Friheden, især fra musikarrangementerne. Dette førte til en regulering af Tivoli Frihedens støj- og aktivitetsniveau, først gennem påbud og siden i forbindelse med godkendelse af særskilte forlystelser og aktiviteter. En fuldstændig godkendelse af hele den kommunalt drevne del foreligger dog endnu ikke.

Tivoli Frihedens langt væsentligste miljøproblem er støj. Nu som tidligere kan forlystelsesparken ikke drives på beliggenheden, hvis Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støj til omgivelserne skal overholdes. Tivoli Friheden har p.t. en støjgrænse på 50 dB(A) ved omliggende beboelser, medens der ikke er fastsat støjgrænser i det tilstødende skovområde. Disse støjgrænser er stadfæstet af Miljøklagenævnet.

Igennem den sidste halve snes år har kommunen foretaget store investeringer i støjdæmpende foranstaltninger. Ligeledes er der foretaget planlægningsmæssige dispositioner for at begrænse støjen mest muligt. Det drejer sig bl.a. om:

-Opførelse af støjskærme ved friluftsscenen (Store Scene) og rutschebanen.

-Placering af bygninger, så de virker som støjskærme for rutschebanen.

-Støjdæmpning af de enkelte forlystelser.

-Placering af de støjende forlystelser med størst mulig afstand fra skel til Skovbrynet.

Desuden er hovedindgangen til parken flyttet for at løse de trafikmæssige gener i forbindelse med transport til og fra parken.

Igennem disse tiltag er det i løbet af de sidste 10 år lykkedes Tivoli Friheden at reducere støjniveauet med mindst 5 dB(A), således at de fastsatte støjgrænser nu overholdes. Der er således ikke i de sidste 4 år modtaget klager over støj fra forlystelsesparken.

Af en af kommunen fremsendt teknisk og økonomisk redegørelse fremgår, at det mindst vil kræve opførelse af en 260 m lang støjmur eller anden støjskærm i skel langs Skovbrynet, hvis Miljøstyrelsens vejledende støjkrav skal overholdes. Investeringen vil være ca. 1-3 mill. kr. afhængigt af kvalitetseniveau og materialevalg, og det er usikkert, om støjdæmpningen vil være tilstrækkelig. Opførelsen af en støjmur/skærm kan være i strid med lokalplanen for området.

I forbindelse med udarbejdelse af godkendelsen har der været kontakt til følgende tivolier:

Tivoli i København
• Miljøgodkendelse under udarbejdelse.

• Støjgrænser ved kontorområde fastsættes til 70 dB(A) og ved etageboligområde til 60 dB(A).
•Tilladelse til 4 fyrværkerier pr. uge.

Dyrehavsbakken
• Miljøgodkendt den 18. marts 1996.
• Dyrehavsbakken skal inden udgangen af 1996 udarbejde en handlingsplan for nedbringelse af den samlede støjbelastning, således at en støjgrænse på 50 dB(A) kan overholdes ved bolig- /skovområde
• Tilladelse til 4 gange årligt at afholde 2 koncerter pr. dag uden støjgrænser.

Tivoliland i Aalborg
• Miljøgodkendt før sæsonstart 1993 for en fire-årig periode.
• Støjgrænse ved etageboliger fastsat til 53 dB(A).
• Fælles for alle godkendelser er, at der er fastsat/fastsættes højere støjgrænser end de vejledende.

Natur- og Miljøkontorets bemærkninger

Da kun en mindre del af Tivoli Friheden ikke allerede er miljøgodkendt, skal Natur- og Miljøkontoret under hensyntagen til sagens hidtidige forløb anbefale følgende: Der meddeles godkendelse til hele den kommunale forlystelsespark på vilkår, der er i overensstemmelse med tidligere meddelte delgodkendelser, dog således at vilkåret om støjgrænser kan revideres efter 4 år. Hensigten hermed er, at kommunen fortsat løbende skal arbejde på en yderligere nedsættelse af støjniveauet.

Direktionen indstiller,

- at der meddeles miljøgodkendelse til Tivoli Friheden med følgende særlige vilkår:

- atsæsonlængden ikke overstiger 124 dage i alt årligt, og placeres inden for perioden 1. weekend i april til og med 1. weekend i september,

- atTivoli Frihedens eksterne støjbelastning fra samtlige aktiviteter ikke må overstige 50 dB(A) ved omliggende beboelser udenfor Tivoli Friheden, og at vilkåret kan revideres efter 4 år,

- atder hvert år skal indberettes til tilsynsmyndigheden, hvad der er foretaget af støjdæmpende foranstaltninger,

- atder kun må afholdes 2 koncerter årligt af 1 times varighed uden hensyntagen til Tivoli Frihedens generelle støjgrænse,

- atder højst må affyres 3 fyrværkerier årligt, hver af højst 15 minutters varighed.

Udkast til godkendelse ligger i sagen.

© Anders Petersen 2011