"Navnet "Friheden" anvendtes fra 1880'erne og frem til 1924 for den nordligste del af Marselisborgskovene. Denne skov var siden 1300-tallet blevet kaldet Havreballe Skov. En overgang i 1700 og 1800-tallet anvendtes navnet Ladegårdsskoven. Herskabet på Marselisborggård, som ejede skoven, gav i slutningen af 1800-tallet adgang til denne i sommerhalvåret.
Når man om søndagen tog fra den trange købstad ud til skoven, var det friheden, man befandt sig i. Heraf muligvis navnet. Her serverede skovfogeden øl, vand, kaffe og kringle. Skovfogeden havde så travlt, at "Marselisudvalget" i 1903 følte sig nødsaget til at gøre byrådet opmærksom på, at skovfogeden var mere traktør end skovfoged. Byrådet lyttede og efterkom beslutningen om at tillade den unge restauratør Hans Rising at overtage opgaven med at servere for gæsterne. Han søgte kommunen om at opføre en pavillon på et åbent areal i skoven, hvilket han fik lov til. Området kaldte han "Friheden", og det tog ham kun 2 måneder at opføre pavillonen, og Restaurant Terrassen blev indviet d. 31. juli 1904." (teksten er hentet fra det indledende afsnit i Wikipedia om Tivoli Friheden, og man kan læse videre.)
Indvielsen af Restaurant Friheden (i dag kendt som Restaurant Terrassen) hvor festklædte mænd sidder og står tæt ved bordene, mens kvinder og børn holder sig pænt i baggrunden
Det skal her nævnes, at Hans Rising fik takkede af som restauratør i 1954 efter 50 år og havde i den periode opført et teater, en minigolfbane, et friluftsskakbræt foran restauranten og minivandcykler. Der kom ny forpagter til Restaurant Terrassen og tankerne om en egentlig folkepark permanente forlystelsesforretninger begyndte at tage form - i1957 som et eksperiment - og den 2. maj 1958 blev Tivoli Friheden en realitet. Det første år kunne man indlede med et imponerende besøgstal på 400.000. De følgende år gik det dog mest ned ad bakke, og det endte med, at Tivoli Friheden gik i betalingsstandsning i 1984. Kommunen overtog forpagtningen, pumpede adskillige millioner ind i foretagenet bl.a. til restaurering af bygninger og omlægninger, med det resultat, at overskud igen begyndte at vise sig. I februar 2001 blev driften overgivet til Tivoli Friheden A/S, hvor A/S's kom til at betyde, at focus på indtjening har fået en langt større betydning end det havde i forgængernes tid, hvor det bare skulle løbe rundt, og hvor smukke naturoplevelser havde større prioritet. Væk er også den tid, hvor publikum var velkomne udenfor åbningstiderne til blot at gå rundt og nyde parken som en botanisk have.