3. Tunnelnyt

Åbent brev til Transportministeren

Transportminister Hans Christian Schmidt 
Offentliggjort 26.07.11

Som det fremgår af medierne er du aktivt involveret i processen om at opretholde en godsrute mellem Jylland og Sjælland senest på møde med alle interessenter mandag den 25. juli. 

I den forbindelse vil jeg sikre mig , at der også tages hensyn til miljømæssige betragtninger for beboerne i Aarhus Centrum. Lukningen af den nuværende færgerute mellem Aarhus og Kalundborg vil være en stor miljømæssig gevinst for beboerne i Aarhus. Den eneste adgangsvej til havnen for den tunge lastvognstrafik er via Marselis Boulevard (udenfor den etablerede miljøzone) der går gennem Aarhus Centrum. Disse mange stærkt forurendende lastvogne kører på denne strækning klods op af vuggestue , børnehave , SFO , skole , lokalcenter , rehabiliteringscenter og en mængde boliger samt tæt på gymnasium og sportsplads. Som bekendt har forskning påvist at både partikel - og støjforurening koster menneskeliv! 

Det kan ikke være meningen at man i 2011 med statslige midler kæmper for at fastholde tung forurenede trafik i centrum af Danmarks anden største by.   

Såfremt man fra statslig side mener det er vigtigt at fastholde en godsrute  mellem Aarhus og Kalundborg må den deraf følgende konsekvens være at man tillige giver økonomisk støtte til  etableringen af en tunnel under Marselis Boulevard. Et projekt der er besluttet mange gange kommunalt, men ikke igangsat pga manglende finansiering. Senest er igangsætningen udskudt yderligere et år i begyndelsen af juli i år. 

Det må som minimum være et krav til transportbranchen, at dette tunnelbyggeri delvist brugerfinansieres såfremt man ønsker at opretholde godsruten mellem Aarhus og Kalundborg.   

Denne skrivelse er tillige sendt som åben skrivelse til Jyllands Posten.

Med venlig hilsen 

Harald Birkwald 
Marselisvej 3, 8000 Aarhus C 


Aarhus’ nye byport tager form

screenshot 02

I den kommende weekend skal den første af de nye Langenæsbroer over Åhavevej skubbes på plads.

Af  ERIK NØRBY
Offentliggjort 14.07.11  kl. 13:41 

Når udbygningen af Åhavevej – første etape af det store vejprojekt, der skal forbinde Aarhus Syd Motorvejen med Aarhus Havn – er færdig i 2013, vil Langenæsbroerne fremstå som en byport i overgangen mellem land og by.

Langenæsbroerne omfatter tre jernbanebroer i stedet for de to gamle foruden en ny bro for cyklister og fodgængere.

Ved at støbe de nye broer ved siden af og derefter skubbe dem på plads, har man undgået at spærre Åhavevej i månedsvis, men kan nøjes med ni weekender.

Ikke muligt at overvære
I den kommende weekend lukkes Åhavevej for al trafik fra sent fredag aften til tidligt mandag morgen. Omkørsel via Viby Ringvej, Viby Torv og Skanderborgvej. Mange aarhusianere vil sikkert gerne overvære arbejdet med at skubbe broen på plads, men af sikkerhedsmæssige grunde er det ikke muligt at komme så tæt på, oplyser Helle Maj Hermansen fra Aarhus Kommune, Trafik og Veje. På hjemmesiden www.marselisboulevard.dk kan man se på en film, hvordan det skal foregå.

Dyr plan udskudt
Når det er nødvendigt med nye broer, skyldes det, at Åhavevej udvides fra to til fire spor, så broerne skal være længere.

Hele vejprojektet fra motorvejen til havnen skulle efter de oprindelige planer være færdig i 2015, men Aarhus Kommune mangler endnu af finde 600 mio. til den 1,3 mia. dyre tunnel under Marselis Boulevard.

Efter de oprindelige planer skulle arbejdet med tunnelen allerede have været påbegyndt, men det er trukket ud med at få finansieringen på plads.

Fredag i sidste uge meddelte boremester Nicolai Wammen (S) og teknikrådmand Laura Hay (V), at byrådet først i efteråret 2012 kommer til at tage stilling til fremtiden for Marselis Boulevard.

Dermed er det umuligt, at en tunnel kan stå færdig i 2015.



Marselistunnel – byggestart 2013??

screenshot 74

Læserbrev 

Sendt den 12. juli 2011 til stiften.dk
Af Kaj Buch Andersen, Gentoftevej 15, Århus C.

Hvad er vigtigst for erhvervslivet og byens borgere - et multimediehus  –  kulturby  –  eller en afklaring her og nu omkring Marselistunnellen?

Alle de mange trafikale problemer rundt om i byen er allerede nu dagligt til stor gene for byens borgere, både for den offentlige og private bilisme, for cyklisterne og ikke mindst vort erhvervsliv. Tænk, hvis vi havde haft en model til ”tunnelen”, som Aarhus Havn, som er en dygtig ledet arbejdsplads, ejet af Aarhus Kommune og Aarhus Havn i fællesskab. Her fungerer det, og her planlægges med rettidig omhu.

Byens borgere og erhvervslivet må kunne forvente, at byrådet, dets politiske bagland samt embedsstanden er deres store ansvar bevidst med hensyn til hurtige og saglige sagsbehandlinger, hvilket d.d. savnes.

Aahavevej – Viby Ringvejkrydset er heldigvis sat i gang på et for projektet og økonomien godt tidspunkt. Priserne har været lave, hvilket må have givet sig udslag i væsentlige besparelser – der kan overføres til projekt  ”Marselistunnel”.

Nu har man igen udskudt dette for byen så vigtige projekt grundet økonomien. Ja – økonomien er selvfølgelig meget vigtig.

VVM redegørelse fra 2007 – konklusionen og konsekvenserne rent trafikmæssigt kaos – osv. - men - men - der tales nu om, at projektet koster 1,7 milliarder kr.   Ja, det var for år tilbage og dette for begge projekter. 

Hvad koster så projektet for det, der er blevet igangsat?  Svar Udbedes.

Det burde være muligt at få nogle relevante tal frem, så byens borgere også kan forstå det? Udskydelser, manglende beslutninger, hvad har dette ikke kostet til dato?  Man mangler 700 millioner, som man vil prøve at finde på Anlægskonferencen i foråret 2012 – ja, vi får se? Er der heri iberegnet evt. fremtidige prisstigninger ved igangsættelsen tidligst i år 2013 og med indvielse i hvilket år?

Er der realistisk undersøgt den billigere, alternative løsning med et boret rør under Marselis Boulevard med hensyntagen til de mindre trafikale- og byggepladsgener?

Lad nu private fonde m.v. få tilbud om medfinancieren af tunnelbyggeriet, måske en model som Aarhus Havn. Det er vist på tide at hyre et rådgivende ingeniørfirma med kendskab til trafikplanlægning, helhedsplaner, tunneller m.v. Den udgift er vist givet godt ud her og nu, og så kan vi måske undgå en ny Århushistorie.

Jeg savner erhvervslivets og byens borgeres pres på politikerne til at tage deres beslutninger og ansvar til gavn for os alle og vor by.



Tunnel får tidligst byggestart i 2013

screenshot 74

Marselistunnelen mangler 700 millioner kr. De skal findes på en anlægskonference i foråret 2012.

Tirsdag den 12. juli 2011, 06:32

Af Henrik Havbæk Madsen, hhma@stiften.dk

AARHUS. Mens arbejdet med at udvide Åhavevej skrider planmæssigt frem, så kniber det meget mere med tunnelen under Marselis Boulevard - sidste etape af det store og dyre projekt, der skal gøre afviklingen af trafikken til og fra Danmarks største containerhavn mere effektiv.

Projektet forventes at koste 1,6 milliarder kr. Men der mangler cirka 700 millioner kr. Og dem har Aarhus Kommune svært ved at finde. Nu har teknik og miljørådmand Laura Hay (V) og borgmester Nicolai Wammen (S) udskudt beslutningen om tunnelens finansiering til næste år. I foråret 2012 holder byrådet en anlægskonference for at diskutere en langsigtet plan for investeringer på kommunens anlægsområde.

Planens punkter bliver endeligt besluttet i forbindelse med budgettet for 2013. Det skriver de to politikere i en yderst kortfattet pressemeddelelse. Laura Hay og Nicolai Wammen har begge indledt deres sommerferier og var derfor umulige at kontakte for yderligere kommentarer.

Afdelingsingeniør Michael Kirkfeldt, Trafik og Veje, forklarer, at investeringsplanen gælder alle kommunens sektorer. Altså ikke kun vejsektoren.

Mange projekter

»Men vejsektoren har rigtigt mange projekter i støbeskeen. Ud over Marselistunnelen er der spørgsmålet om, hvad der skal ske med Bering-Beder Vejen (der blev udskudt under forhandlingerne om budgettet for 2011. Red.). Der er Viborgvejs udbygning og ringgade- og ringvejssystemet, hvor vi gerne vil have trafikken til at glide mere effektivt,« siger Michael Kirkfeldt og nævner også hele cykelhandlingsplanen.

»Der er rigtigt mange projekter, som kan bruge penge,« siger Michael Kirkfeldt. Hvem, der skal have pengene, det er op til byrådet at beslutte. Og lykkes det virkelig byrådet at finde de 700 millioner kr., Marselis-tunnelen mangler, så er køreplanen strikket sådan sammen, at pengene først kan bevilges i budgetåret 2013. Og så kan tunnelen ikke stå færdig i 2015, som det ellers var planen.

»Hvis vi, som håbet, var kommet i gang hen over dette forår, havde vi været i mål i udgangen af 2015. Men tidsplanen bliver mere og mere udfordret siger Michael Kirkfeldt. - - Læs meget mere i Århus Stiftstidende tirsdag


En forsinket Marselis-tunnel kan give trængsel på vejene

screenshot 74Når Multimediehuset står færdigt i 2015, skal den gennemgående trafik væk fra havnen. Det vil presse ringvejssystemet

Tirsdag den 12. juli 2011, 10:42
Af Henrik Havbæk Madsen, hhma@stiften.dk

AARHUS. Som en mand med forkalkede blodårer hurtigt mister pusten, sådan risikerer trafikken i Aarhus om ganske få år at stoppe alvorligt til. Med mindre vejnettet får en livgivende bypass-operation i form af en tunnel under Marselis Boulevard. Forklaringen på den truende, trafikale blodprop finder vi nede på havnen. Nærmere bestemt ved Europaplads, hvor entreprenørmaskiner i en måned har været i gang med at grave ud til Multimediehuset.

Huset står færdigt i 2014. Året efter er kommunen færdig med at bygge hele pladsen mellem Multimediehuset i syd og Navitas i nord om til et centralt havnebyrum. En stor offentlig plads, der skal binde by og havn sammen.

For at det skal lykkes, er det nødvendigt med »en reduktion af de trafikale barriérevirkninger, herunder den, der udøves af Grenåbanen i dens eksisterende form«, som der står i Helhedsplanen for de bynære havnearealer. Grenåbanen forsvinder i sin eksisterende form i 2015. Så bliver den til en letbane, der som en sporvogn følger trafikken og lyskrydsene. De 40.000 biler, der i gennemsnit i løbet af et døgn kører mellem Tangkrogen og Marienlund udgør også en stor trafikal barriere for et samspil mellem havn og by.

Biler væk fra havn
Så dem bliver der heller ikke plads til alle sammen på Havnegade og Kystvejen.

»Efter 2015 må vi neddrosle trafikken langs havnen,« siger afdelingsingeniør Michael Kirkfeldt, Trafik og Veje. Det betyder, at hele den gennemgående trafik langs med havnen skal til at vænne sig til at køre på ringgade- og ringvejs-systemet.

»Marselis Boulevard er en del af ringgade-systemet, og når vi nu presser flere biler ud i ringgade-systemet, så kommer der også flere biler på den strækning,« siger Michael Kirkfeldt.

Og hvis det viser sig umuligt at finde alle de 700 millioner kr., tunnel-projektet mangler, så er der faktisk en tredje løsning. En løsning, hvor trafikken til og fra havnen stadig kører på Marselis Boulevard, men hvor den lokale trafik finder andre veje på lokale kørebaner parallelt med den dobbelssporede vej med den tunge trafik. Den løsning indebærer, at adgangen til Marselis Boulevard fra Kongsvangs Allé, P.P. Ørums Gade og en række andre gader spærres af.

Af hensyn til beboerne tættest på Marselis Boulevard bliver det også nødvendigt at opsætte støjskærme i hele vejens længde. Hvad det har af konsekvenser, kan man læse om i VVM-redegørelsen (vurdering af virkninger på miljøet. Red.) fra 2007, der undersøgte både konsekvenserne af en tunnel og dette alternativ. Her står, at Marselis Boulevard i højere grad vil blive opfattet som en barriere. Og at det vil blive lidt sværere at komme til og fra naboområderne.

Alternativet har altså det indbyggede problem, at mens det giver det overordnede vejnet ny luft, så risikerer det at tilstoppe den lokale trafik nord og syd for Marselis Boulevard.



Intet alternativ til Marselistunnel  

screenshot 74

Både banegravsløsning og ideen med containere kørt til havnen med shuttletog er dødssejlere. Aarhus mangler fortsat 700 millioner kr. til Marselistunnelen. Man leder nu efter alternative løsninger. 

Onsdag den 19. januar 2011, 07:01
Af Karsten Bjørno, kabj@stiften.dk

AARHUS. Siden Århus Stiftstidende 6. januar opridsede scenariet om, at der er lange udsigter til Marselis-tunnelen, har der derfor meldt sig flere med spørgsmål om alternative løsninger.

Et af dem lyder på, om det da ikke var mere logisk at lade lastbilerne køre på en rampevej i Banegraven fra Åhavevej, forbi Ankersgade, ad Værkmestergade og under Bruuns Galleri til Spanien og videre til containerhavnen. Der er i dag allerede vejbelægning på det meste af stykket.

Ved at benytte sig af den mulighed ville man kunne mindske udgifter og gener, samtidig med at man benytter eksisterende vej, lyder argumentationen. Et andet alternativ handler om at lade lastbilerne fragte containerne til tranportcentret ved Årslev.

Ingen gang på jord

Søren Sloth Lave, der er ingeniør ved Trafik og Veje, fortæller, at begge alternativer er undersøgt, og at ingen af dem har deres gang på jord.

»Infrasturudvalget undersøgte Banegravsmodellen i 1999 og en VVM-redegørelsen i 2007 gjorde det samme. Konklusionen er, at der ikke er tale om en billigere løsning end Marselistunnelen. Så økonomisk set, er der ingen gevinst ved det alternativ. Man vil stadig stå med den samme finansielle udfordring. Men det største problem er, at der ikke er plads nok til sådan en lastbilvej. Den er ikke praktisk mulig at realisere. Der er simpelthen for snævert ved Bruuns Galleri og for lidt plads ved Spanien. Her vil for eksempel en vindmølletransport aldrig kunne passere,« forklarer Søren Sloth Laven, og tilføjer, at der kræves mindst 4,20 meter i frihøjde for at opfylde kravene til lastbiltransporterne.

»Desuden vil der være et betydeligt antal lastbiler med andet end containere, der skal til havnen ad Marselis Boulevard alligevel. Det betyder, at vi skal have en adgangsvej her med eller uden tunnel. Så den store gevinst vil toget ikke have. Derfor lyder byrådets vurdering, at den eneste rigtige løsning er at bygge en forbindelse fra motorvejen, en udvidelse af Åhavevej og en tunnel under Marselis Boulevard,« siger Søren Sloth Laven

© Anders Petersen 2011