Planlægning og Byggeri
Kalkværksvej 10
8000 Aarhus C D. 12.06.2012
planlaegningogbyggeri@aarhus.dk
Udformning af lokalplan, samt ændring af kommuneplanen som følge af Marselisborg Gymnasiums udvidelsesplaner.
Kære modtager!
Som nærmeste naboer er vi meget bekymrede for udsigten til gymnasiets voldsomme udbygningsplaner, og har derfor følgende kommentarer, idéer og forslag:
Det grønne område:
Af situationsplanen i den omdelte folder fremgår det, at de eksisterende grønne arealer på gymnasiets grund indskrænkes endog meget væsentligt.
Vi henstiller til, at man genovervejer denne disponering således, at der ikke udlægges så store befæstede arealer på grunden, herunder bør de viste multibaner udføres med græstæppe. Vi henstiller også til, at der ikke udføres belysning på arealer med håndboldbane og multibaner, ligesom multibaner heller ikke bør udføres med skæmmende bander o. lign fremmedelementer.
Vi erfarer, at gymnasiet påtænker at indsende ansøgning om fjernelse af den gamle skole snarest, og vi ønsker derfor at dette areal ligeledes udlægges som grønt område.
Beplantningszonen imod naboer:
Vi lægger stor vægt på, at den masterplan som Sahl Arkitekter har udarbejdet ifb. med konkurrenceprogrammet følges, det vil sige at der etableres en grøn beplantningszone hele vejen rundt om gymnasiets grund, således at der skærmes af mod naboerne.
Vi forestiller os, at disponeringen af beplantningszonen aftales i fællesskab, og ligeledes foreslår vi, at det eksisterende trådhegn om boldbanen renoveres, og at der efterfølgende plantes vedbend, som fint kan gro i dette hegn, og dermed danne en smuk grøn ”væg”.
Multihal:
Vi er særdeles bekymrede for den skitserede multihal til udlejning, som efter alt at dømme bliver et helt, nyt forstyrrende element, i vores ellers fredelige, bevaringsværdige villaområde.
Vi opfordrer på det kraftigste til, at hallen kun tillades brugt til skolens egne idrætsaktiviteter indenfor skolens normale åbningstid.
Bebyggelsens omfang og arkitektur:
Det virker helt ude af proportioner, at tillade en bebyggelsesprocent på 65 på gymnasiets grund.
Det svarer til, at man tillader en samlet bebyggelse på over 11.000 m2 på grunden, set i forhold til de eksisterende godt 4.000 m2 bebyggelse ifølge nuværende BBR-oplysninger.
Efter vores bedste overbevisning, kan dette ældre, bevaringsværdige villaområde ikke klare så voldsom en bebyggelse, og dette bør minimeres væsentligt.
Vi henviser til et af de andre forslag i arkitektkonkurrencen, hvor Cubo på overbevisende måde har placeret en mindre og ganske velproportioneret idrætshal smukt i den eksisterende grønne park, og vi forstår ganske enkelt ikke behovet for denne mastodont af en multihal, som der fremføres i vinderforslaget.
I og med, at hallen kun skal bruges af skolen selv, så mener vi at det er oplagt at udelade de skitserede tilskuerfaciliteter og cafeteria i hallen, da disse er stærkt medvirkende til at hallen er helt ude af skala.
Vi foreslår endvidere, at alle eksisterende og nye bygninger på grunden får et sammenhængende og smukt udtryk i form af hvidpudsede facader, som kan begrønnes på udvalgte steder og dermed tilpasser sig området.
Vi er uforstående overfor de skitserede kæmpemæssige vinduespartier, som vi mener er markante, utilpassede fremmedelementer i vores område. De skitserede vinduespartier i hallens østgavl bør droppes, da disse skæmmer hele nærmiljøet, specielt i illumineret tilstand i den mørke del af døgnet, og det skal også nævnes at vinduespartierne ej heller er nødvendige for funktionen af en idrætshal.
Trafik og parkering:
Vi lever i et område i byen, som i forvejen er meget stærkt belastet af trafik og parkering pga. de mange publikumsrelaterede aktiviteter der foregår her.
Derfor er det yderst bekymrende, at der tillades så stor en uddannelsesinstitution, hvor vi erfarer at gymnasiet har planer om at udvide til 10 klasser på hvert trin, hvilket medfører som minimum 840 studerende og langt over 100 undervisere, hvoraf en stor del transporterer sig i privatbiler morgen og aften.
Tillader man så derudover en multihal til udlejning, kan vi forestille os et scenarie, hvor der er yderligere trafik- og parkeringsbelastning af villavejene, i perioder helt til kl. 23 på hverdage og i weekender året rundt.
Dette scenarie kan vores område simpelthen ikke bære, og vi håber at denne skrivelse samt øvrige indlæg bliver behandlet seriøst, således at der kan opnås gode, gennemtænkte løsninger til glæde for alle i vores dejlige område.
Med venlig hilsen
Birthe Urup Nygaard & Jan Steen Jacobsen
Marselisvej 14, 8000 Aarhus C