Postkasser

Fra 1. januar 2012 skal alle husejere – med mindre man har fået dispensation - opsætte en postkasse ved indgangen til deres parcel. Det siger den nye postlov. En optælling foretaget af Post Danmark i februar 2011 viser, at 775.000 husejere skal nå at opsætte en postkasse ude ved skellet inden året er omme. Mange af os hører med i den statistik. Og tænk engang med en gennemsnitspris på 1000 kr pr postkasse (det er muligt, at den er lavere), trækker Postdanmark og de ansvarlige politikere 775 millioner kroner ud af lommerne på landets borgere velvidende, at indenfor et ganske kort åremål, vil postkasserne i langt de fleste private hjem være tomme, fordi den post de normalt får, er blevet digitaliseret. 


Der er mange protester mod denne lov. Fx har Karen Margrethe Olsen, medlem af bestyrelsen for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskulturs i et åbent brev til transportministeren under overskriften 'Ministeren står med håret i postkassen' skrevet, at der er tale om en hensynsløs standardisering og ødelæggelse med en uigennemtænkt lov, både med hensyn til kravet om opsætning af postkasser og kravene til brevsprækker. Hun har tilbudt organisationens hjælp med dette råd: 

"Du skal blot give mulighed for dispensation fra postloven til: ”bevaringsværdige bygninger, der er omfattet af en bevarende byplanvedtægt, bevarende lokalplan, tinglyst bevaringsdeklaration eller bygninger og miljøer udpeget i kommuneplanen som bevaringsværdige”


Givne dispensationer: Kresten Koldsvej i Åbyhøj har med henvisning til en en vejservitut om beplantninger fået medhold i deres påstand om at postkasserne vil være en synsmæssig vandalisering af området og fået dispensation, så de ikke behøver at reagere på den nye lovs bestemmelser. I Grundejerforeningens blad står der:

"Formentlig med baggrund i den relativt kraftige mediedækning er holdningen hos  Århus kommune gået fra passivt at give Post Danmark dispensation fra den tinglyste servitut uden de store refleksioner herover, til nu at arbejde for, at Post Danmark ikke skal have lov til at sætte omhandlede postkasser op. Derudover har en talsmand for Trafikstyrelsen udtalt, at en tinglyst servitut umiddelbart er at sammenligne med en fredning, og at han derfor godt kunne forestille sig, at konklusionen blev, at der ikke skal sættes postkasser op i vejskel på Kresten Kolds Vej. Placeringen skulle så være, som vi ønsker det, på siden af husmuren 4,5 meter inde på grunden."

Det var under vores arbejde med at få et overblik over postkassetyper og -priser, som vist nedenfor at ord som synsmæssig vandalisering, et tyrkisk gedemarked og en værre gang tivoli, hvis de skulle placeres i vores miljø, dukkede op. Vi begyndte derfor at søge på nettet, for at se om andre var nået frem til samme resultat, og kunne hurtigt se, at der var mange protester og at en enkelt dispensation dukkede op. 

Prøv lige at kigge de mange postkassemuligheder igennem, som illustreret nedenfor. Klik på producenternes kataloger og find endnu flere eksempler. Vi er næsten sikre på, at et stort flertal af grundejerforeningens medlemmer vil være enige med os i at vores område bliver vandaliseret.


Bestyrelsen har besluttet at søge om dispensation. Vi regner med af få ansøgningen sendt inden månedens udgang og håber på et positivt resultat!



Regler, postkassetyper og -priser. 

PostDanmark har udarbejdet en vejledning for opsætning af postkasser. For at vi ikke hver især skal lede efter postkasser, har vi udvalgt 3 firmaer, men de forekommer at være en dråbe i havet. Det er forbløffende så mange, der kan lave postkasser.  Når man nu er tvunget til at opsætte en helt ny postkasse i skellet, som gerne skulle harmonere med huset og det signal man gerne vil sende, så kan lige så godt kigge sin grundigt for.


Det danske firma MEFA (Nordens største postkassefabrik) har udarbejdet en hjemmeside Postloven.dk, hvor man også kan få råd og vejledning om den nye lov, se deres løsningsforslag og deres postkassetyper. Man kan gøre det på hjemmesiden eller læse deres katalog i pdf med en samlet produktoversigt. Der er rigtig mange valgmuligheder - både med hensyn til design, kvalitet og pris.

Her er nogle eksempler på MEFAs postkasser.

screenshot 81



Artisan, England. Har man en svaghed for for engelske postkasser er der inspiration at hente hos Artisan, som også har et produktkatalog . Det specielle ved dette firma er at postkasserne er håndlavede i fuld støbt aluminium, dekorationer og tekster er håndmalede. Firmaet fremhæver, at det er en meget robust postkasse, der vejer 10-13 kg, den er tæt,  rustfri og slidstærk. 

screenshot 82


Postkasserne kan individualiseres efter farve, tekst- og motivvalg. Fx. kan man udskifte 'POST' med sin adresse, og der er 20 tegn til hhvs. familienavne over- og under symbolet, som kan udelades og evt. erstattes af en ekstra tekstlinie.


Bobi, Finland. De finske postkasser fremstillet af Bobi.com et familiefirma, der blev startet i 1991i Vaasa. Firmaet koncentrerer sig udelukkende om produktion af postkasser i et klassisk design, som minder meget om vore egne røde postkasser. Postkasserne kan leveres i farverne: HVID, SORT, MØRKGRØN, RØD eller i Rustfrit Stål.

Producenten fremhæver, at brevindkastet kan aflåses til f.eks nytår så der ikke kan smides noget i postkassen.  Brevindkastet som åbner indefter, kan reguleres fra 0 - 80 mm afhængigt hvort stort man ønsker sit brevindkast. Får man f.eks store søndagsaviser eller bogpakker kan det være behageligt med et større indkast. Tætningslisten rundt omkring åbningen ved lågen sikrer at posten ikke bliver fugtig og giver samtidig et solidt indtryk. Det patenterede brevindkastet er altid fremstillet i børstet rustfrit stål, for at undgå slitage efter mange års brug. BobiDanmark har et produktkatalog og der er også en YouTube demo af postkassen.

screenshot 83



Sammenfatning. Som de mange varianter og farver, størrelser og former illustrerer, kan vores område meget let komme til at ligne et 'Tyrkisk marked'. 

Vi modtager meget gerne forslag og kommentarer. Brug kontaktblanketten i venstre spalte.



© Anders Petersen 2011